"Diamanten: van kleur tot karaat, alles wat je moet weten voordat je koopt"

diamant sorteren

Zoeken naar de perfecte maat van de diamant zodat deze in het sieraad gezet kan worden.

"Diamanten zijn een belangrijk onderdeel van mijn werk als meester goudsmid. Maar wat zijn diamanten precies, en waarom zijn ze zo waardevol? Laat me u alles vertellen over deze prachtige edelstenen."

Diamant

Diamant is een product van de natuur. Het is het hardste mineraal die op aarde gevonden is. Het bestaat uit een zuivere koolstof die kristalliseert door de combinatie van hoge druk en hoge temperatuur (oftewel: no pressure, no diamonds). Deze omstandigheden zijn diep in de grond te vinden, op ongeveer 160 kilometer diepte. Diep in de grond ontstaat de diamant, die zijn weg naar boven vindt door vulkaanuitbarstingen. Dit is een proces wat miljarden jaren duurt. Dus de diamanten die nu gevonden worden, zijn al miljarden jaren oud.

Van alle diamanten die gevonden worden kan slechts 20% gebruikt worden om te verwerken in sieraden. De andere 80% wordt gebruikt om bijvoorbeeld gereedschap te maken die diamanten slijpen.

Waarde bepalen

De waarde van een diamant wordt bepaald aan de hand van vier factoren: de vier C’s. Hieronder leg ik ze alle vier uit.  

1. Carat (NL: karaat)

Het karaat geeft het gewicht aan van de diamant. Een hoger karaat van de diamant betekent een grotere diamant. 1 karaat weegt 200 milligram of 0.2 gram. Wil je graag meer weten over de gewichtsmaat karaat werkt? Hierover vind je binnenkort een blog op deze website.

2. Colour (NL: kleur)

Alle diamanten krijgen een kleurgradatie toegewezen om de waarde te bepalen. Ook kleurloze diamanten krijgen een gradatie toegewezen van volledig kleurloos tot licht gele schakeringen. Des te minder kleur, des te kostbaarder. De gradatie wordt aangegeven in letters D tot en met J. Hieronder worden de kleuren per letter uitgelegd. 

  • D - Absoluut kleurloos of ijzig wit. De hoogste kleur-kwaliteit. Dit is extreem zeldzaam en het meest kostbaar.

  • E - Kleurloos. Alleen minuscule sporen van kleur kunnen worden gedetecteerd door een deskundige edelsteen specialist. Dit is een zeldzame, hoogwaardige diamant.

  • F - Kleurloos. Lichte kleur gedetecteerd door een deskundige, maar nog steeds beschouwd als "kleurloos". Dit is een hoogwaardige diamant.

  • G - Bijna kleurloos. De kleur is merkbaar in vergelijking met diamanten van betere letters. Dit is een diamant van uitstekende waarde.

  • H - In de buurt van kleurloos. De kleur is merkbaar in vergelijking met diamanten van betere letters. Dit is een diamant van uitstekende waarde.

  • I - In de buurt van kleurloos. Iets gedetecteerde kleur. Dit is een diamant van goede waarde.

  • J - Bijna-kleurloos. Iets gedetecteerde kleur. Dit is een diamant van goede waarde.

3. Clarity (NL: zuiverheid)

De meeste diamanten hebben onzuiverheden die soms zichtbaar zijn met het blote oog, en soms alleen zichtbaar zijn met een loep. Als de onzuiverheden te groot zijn kunnen deze de helderheid van een diamant belemmeren. Door de onzuiverheden kan het licht namelijk minderen reflecteren. De diamant heeft hierdoor minder schittering. Er zijn verschillende  soorten onzuiverheden, zoals zwarte/donkere vlekken, sluiers en breuken. Als een diamant geen onzuiverheden heeft, wordt de diamant ‘loupe clean’ genoemd. Dit zijn diamanten van de hoogste kwaliteit.

4. Cut (NL: kwaliteit van slijpen) 

De cut zegt iets over de kwaliteit van slijpen: in welke mate alle hoeken en proporties optimaal zijn. Er zijn veel verschillend slijpvormen mogelijk. Daarnaast worden gekleurde diamanten anders geslepen dan kleurloze diamanten. Ook hierover vind je binnenkort een blog op deze website.

De bekendste slijpvorm van diamant is vormbriljant. Bij deze slijpvorm wordt de diamant geslepen met 57 of 58 facetten. Dit zorgt voor de meeste schittering. Als ik een sieraad voor jou mag ontwerpen, bespreken we samen wat de mooiste slijpvorm is voor jouw sieraad. Andere vaak voorkomende slijpvormen voor diamanten zijn:

  • Princess

  • Radiant

  • Emerald

  • Peer

  • Hart

  • Cushion                                  

  • Marquise

Een eigen ontwerp van Mohan Chandie Shaw met de ‘Asscher’ & ‘Briljant’ slijpwijze

Mohan’s mening

Naar mijn mening wegen niet alle vier de C’s even zwaar. In mijn ogen zijn Colour en Cut verreweg de belangrijkste. Je hoeft namelijk geen verstand te hebben van diamanten om te kunnen zien dat een diamant geen kleur heeft en niet schittert.

Uiteindelijk blijft het kiezen van een diamant een persoonlijke keuze, waardoor iedereen een andere keuze maakt. Dit zorgt ervoor dat je sieraad uniek is. Wanneer wij samen een ontwerp gaan bedenken voor een sieraad waar één of meerdere diamanten in zijn verwerkt, laat ik verschillende diamanten aan je zien. Jij kiest vervolgens zelf welke diamant(en) jij in je sieraad verwerkt wilt hebben.