Een kostbaar sieraad dat na een paar maanden van kleur verandert is nu onacceptabel
— Mohan Chandie Shaw
 

Echt witgoud bestaat wél

19kt witgoud* is een nieuwe legering van de firma Argen*. 19kt witgoud is de nieuwe innovatie binnen het vak want het is door en door wit van kleur. Zo wit dat rodineren niet nodig is, dus nooit meer klachten over witgoud dat verkleurt. Ook is 19kt witgoud veel harder dan alle soorten 14kt en 18kt witgoud. De prijs van 19kt witgoud is lager dan dat van 18kt palladium witgoud en dat maakt dat deze legering alleen maar voordelen heeft. Dat is de reden waarom ik het mijn klanten aanbied. Ik wil tenslotte het beste voor mijn klant. Iedere goudsmid en juwelier kan het aanbieden. Alleen weten ze of vertellen ze het niet altijd. Vraag er dus naar bij jouw goudsmid of juwelier.

Vijf jaar geleden was dat nog anders in Nederland. Toen was het maken van échte witgouden sieraden, zoals trouwringen of verlovingsringen, helaas niet mogelijk. Dat kwam omdat het element goud (AU) van nature geel van kleur is. Strenge wetgeving maakte het onmogelijk om het écht wit te maken. Het resultaat was dat bijna alle witgouden sieraden van de afgelopen 25 jaar gerodineerd moesten worden om de kleur van het witgoud te verbeteren. Rodineren heeft een groot nadeel; in tegenstelling tot het vergulden (goud laag) of verzilveren (zilver laag) kan de rhodium laag alleen dun tot zeer dun worden aangebracht. Goedkoop kan in dit geval duurkoop zijn. Met andere woorden, een gerodineerde ring kan al na een paar maanden gelig (nikkel witgoud) of grijzig/ grauw (Palladium witgoud) worden. Een goudsmid of juwelier hoort dit mijns inziens te vertellen bij de verkoop van een witgouden sieraad om teleurstellingen en klachten te voorkomen.

Conclusie: Bij alle witgouden sieraden in de etalage zie je niet de echte kleur van het witgouden sieraad maar een dun laagje rodium dat het sieraad wit maakt. Dat laagje slijt relatief snel van het kostbare sieraad af. De komst van 19kt witgoud maakt het tegenwoordig onacceptabel en onnodig dat een sieraad dat na een paar maanden van kleur verandert.

In Nederland waren slechts twee witgoudgehalten verkrijgbaar, 14 karaat (585) en 18 karaat (750). Deze zijn onder te verdelen in twee groepen, nikkel witgoud legeringen en palladium wit goud legeringen. Maar wat zijn nu de verschillen, de voor en nadelen?

Om te beginnen de prijs. 14kt Nikkel witgoud is de voordeligste van de vier. Dus als de prijs leidend is, is dit de beste keuze. 14kt Palladium witgoud is iets duurder. Beide legeringen zijn niet wit van kleur en moeten gerodineerd worden. Een stap hoger in prijs is 18kt nikkel witgoud. De duurste legering is 18kt palladium witgoud. Palladium legeringen zijn duurder omdat palladium een zwaar edelmetaal is en het de sieraden in combinatie met goud zwaar maakt.

* In Nederland zijn er twee goud gehalten die officieel erkent worden als goud. Dat is 18 karaat (minimaal 750 fijn goud) en 14 karaat (minimaal 585 fijn goud). Alle goud gehalten die lager zijn dan 14 karaat worden in Nederland niet erkent als goud. Ondanks het iets hogere gehalte aan fijn goud in 19kt witgoud (792 fijn goud) zal deze gekeurd worden als 18 karaat goud omdat het ruimschoots aan deze criteria voldoet.

 
Rodineren 2.jpg

Rhodium bad

Het rhodineren van een 18kt witgouden ring

 

Palladium witgoud als alternatief voor nikkel

Palladium trouwringen worden in verband met een nikkelallergie (ook) als nikkelvrij verkocht. Deze hypeallergie komt bij zeer weinig mensen voor, maar kan irritatie op de huid veroorzaken. In de meeste gevallen van die kleine groep mensen die irritatie kunnen hebben bij het dragen van witgoud komt dat meestal door het ophopen van vocht en vuil aan de binnenkant van de ring. Het komt dan dus niet door het nikkel. De claim nikkelvrij wordt door Duitse trouwring fabrikanten gebruikt om hun dure palladium witgoud te verkopen, een marketingstrategie dat in Duitsland zeer goed werkt. Een echte nikkelallergie komt nauwelijks voor. Bovendien zijn er ook mensen die een allergische reactie van het koper in rosé goud kunnen krijgen, maar daar hoor je niemand over. In roestvrij staal zit ook nikkel, of het nu rvs is (denk aan steelpannen) of een luxe horloge.Platina als alternatief voor witgoud

Mocht het bovenstaande niet voor u zijn en u toch een witgouden sieraad wilt dan kunt u kiezen voor platina 950 (Pl). Platina is van nature een witgrijs edelmetaal en hoeft niet gerodineerd te worden. Platina is geen goud en dus niet te vergelijken met witgoud. Platina is stevig en taai, maar bovendien zeer zacht, zwaar en lastig te bewerken. Platina sieraden worden daarnaast grijzer (grauw) van kleur en beschadigen (krassen, deuken en verbuigen) veel sneller. Platina is kostbaarder dan de andere soorten en het onderhoud is ook duurder.

Alleen 19kt ultra witgoud van Argen is echt wit van kleur. Laat je dus niet misleiden door de term 19kt.
— Mohan Chandie Shaw
 

De misverstanden over nikkel in witgoud

In alle landen van de Europese Unie geldt een nikkelafgifte wetgeving. De afgifte moet minder zijn dan 0.50 µg/cm²/week.* Een veel voorkomend misverstand is dat er geen nikkel in sieraden mag zitten. Dit is wel degelijk toegestaan alleen moet het witgoud dan aan de zeer strenge nikkelafgifte wetgeving voldoen. Alle witgoud legeringen op de Nederlandse markt voldoen hieraan, 19kt witgoud dus ook. 19kt witgoud heeft een afgifte van minder dan 0.28 µg/cm²/week week.

Door deze strenge wetgeving hebben alle goudproducenten het nikkel in hun witgoud moeten verlagen met als resultaat een gelige kleur witgoud. Als alternatief is toen voor het kostbare palladium gekozen met al zijn voor en nadelen. Ringen van 25 jaar en ouder zijn vaak witter van kleur omdat deze nog niet hoefden te voldoen aan de eisen. Nu is er een beter alternatief; 19kt witgoud is met al haar bijzondere eigenschappen het enige goud dat echt wit is.

*Voor piercings en oorstekers is er een nog strengere afgifte norm van kracht omdat deze door de huid heen gaan. De afgifte moet minder zijn dan 0.20 µg/cm²/week.

*Argen is de nummer één dental fabrikant in de wereld. Argen jewelry is een onderdeel van deze firma. https://argen.com/store/categories/jewelry

 
 

Een overzicht van de voor en nadelen van de witgoud legeringen op een rij

 

palladium witgoud legeringen 14kt en 18kt

 • Duurder dan nikkel witgoud.

 • Een hoger soortelijk gewicht dus relatief zwaar.

 • Grijs van kleur.

 • Zacht

 • Kan grauw worden door krassen bij het dragen.

 • Krast en deukt sneller.

 • Bij het het vergroten van een ring kunnen er kleurverschillen ontstaan.

 • Soldeer is vaak niet in dezelfde kleur verkrijgbaar met gelige soldeer naden als resultaat.

 • Rhodiumlaag nodig om het echt wit te kleuren.

 • Kostbaar in onderhoud omdat na het polijsten altijd gerodineert moet worden om de kleur weer wit te maken.

19kt witgoud legering

 • Minder duur dan palladium witgoud

 • Laag soortelijk gewicht, vergelijkbaar met 14kt palladium witgoud.

 • Zeer hart en sterk.

 • Wit van kleur (rodium niet nodig).

 • Beschadigt minder snel dan 14kt, 18kt palladium witgoud en platina.

 • Plaat, draad, gietmateriaal en soldeer beschikbaar voor de goudsmid.

 • Er is maar één 19kt witgoud legering, dus altijd dezelfde kleur en kwaliteit.

 • Lage onderhoud kosten omdat niet hoeft te worden gerodineerd.

 • Geen kleurverschil bij het vergroten/aanpassen.

 • Krast niet

 • Voordelig in onderhoud.


Nikkel witgoud legeringen 14kt en 18kt

 • Minder duur dan palladium witgoud.

 • Een lager soortelijk gewicht dan palladium witgoud.

 • Gelige kleur.

 • Harder dan palladium witgoud.

 • Bij het het vergroten van een ring kunnen er kleurverschillen ontstaan.

 • Soldeer vaak niet in dezelfde kleur verkrijgbaar met gelige soldeer naden als resultaat.

 • Rhodium laag nodig om het echt wit te kleuren.

 • Kostbaarder in onderhoud.Afbeeldingen van witgouden sieraden zonder rhodium

Afbeelding 1 Links Argen 19kt witgoud, rechts 18kt witgoud.

Afbeelding 1 Links Argen 19kt witgoud, rechts 18kt witgoud.

Afbeelding 2 Linker ring 18kt witgoud, midden ring Argen 19kt witgoud, rechter ring 18kt palladium witgoud.

Afbeelding 2 Linker ring 18kt witgoud, midden ring Argen 19kt witgoud, rechter ring 18kt palladium witgoud.